Technieken

van het klassieke smeden
tot 3D printing

Ambachtelijke technieken

Ambachtelijke technieken

Goudsmeden gebruiken al sinds eeuwen dezelfde methoden om edele metalen te bewerken. Deze metalen worden in de regel als legering verwerkt, wat de hardheid, sterkte en duurzaamheid ten goede komt.

Het maken en bewerken van producten van goud en edele metalen is arbeidsintensief. Een goudsmid bewerkt zijn metalen met gespecialiseerde gereedschappen, waarbij meestal verhitting van het metaal noodzakelijk is. Voor sommige siervoorwerpen worden matrijzen gemaakt waarin vloeibaar gemaakte metalen worden gegoten.

Lees verder >
3D printing en design

3D printing en design

Uw eigen kind in profiel op uw ring, een eigen tekening tot hanger of ring laten vervaardigen, alles is mogelijk en vooraf te bekijken. Door gebruik te maken van rendering-technieken zien de ontwerpen eruit alsof het werkelijke sieraad is gefotografeerd. 

Gecombineerd met de laatste nieuwe technieken wordt het ambacht meegnomen in de 21e eeuw. Door deze technologie kunt u sieraden laten vervaardigen die voorheen niet mogelijk waren.

Lees verder >
Parels en edelstenen

Parels en edelstenen

Parels

Een parel is een hard, glinsterend object dat wordt geproduceerd in het zachte weefsel (met name de mantel) van een levend weekdier. Net als de schaal van een weekdier is een parel samengesteld uit calciumcarbonaat (voornamelijk aragoniet of een mengsel van aragoniet en calciet) in minuscule kristallijne vorm, die is afgezet in concentrische lagen. Een ronde parel wordt als perfect gezien, maar uit de oogst komen vaak andere vormen, zoals barokparels en Boutonparels. De beste natuurlijke parelsoorten worden al eeuwenlang gewaardeerd als edelstenen en schoonheidsproducten. Hierdoor is parel een metafoor geworden voor iets zeldzaams, fijns, bewonderenswaardig en waardevols.

Lees verder >
Historische ontwikkeling  van het goudsmedenambacht

Historische ontwikkeling van het goudsmedenambacht

De edelsmeedkunst heeft een lange geschiedenis. Al vanaf het moment dat de mens leerde brons te gieten en metalen te bewerken, was er al vraag naar kunstvoorwerpen van goud, zilver, brons en andere (edele) metalen. Aangezien de meeste metalen zich goed laten conserveren - ook na eeuwenlang begraven te zijn geweest - zijn er relatief veel producten van edelsmeedkunst bewaard gebleven van vrijwel alle beschavingen die bekend waren met metaal.

In de middeleeuwse Europese samenleving waren goudsmeden aanvankelijk vrijwel altijd in dienst van kerkelijke instellingen; in veel gevallen waren ze zelf monnik (Hugo d'Oignies bijvoorbeeld). Soms waren goudsmeden tevens muntmeesters.

Lees verder >